5 поживних речовин, які обов’язково стануть у пригоді цієї зими

5 поживних речовин, які обов’язково стануть у пригоді цієї зими

Попри те, що половина зими вже позаду, дуже важливо підтримувати своє хороше самопочуття через здоровий образ життя, правильну дієту та корисні звички. Це дійсно актуально, адже сезон застуд та вірусів ще не закінчився, а ваш ослаблений імунітет в середині зими потребує додаткової підтримки.

Вітамін С

Вітамін С є справжнім супергероєм. Він здатний зменшити частоту та тяжкість застуди та інших хвороб, пов’язаних зі слабким імунітетом. Крім того, він є потужним антиоксидантом, який сприяє надійному захисту організму від шкідливого впливу вільних радикалів та різноманітних забруднюючих речовин. Нутрієнт дуже важливий для синтезу колагену в організмі. Завдяки цьому забезпечується еластичність шкіри та суглобів.

Загалом цей вітамін має надважливе значення для організму людини, тому важливо забезпечувати його щоденну норму споживання шляхом правильної дієти, а також вживання спеціальних харчових добавок.

Аскорбінова кислота міститься у фруктах, ягодах та овочах. Важливо додати до раціону цитрусові, ківі, полуницю, чорницю, томати та капусту. Не слід забувати, що вітамін С є водорозчинною сполукою, тому краще забезпечити його надходження щодня. Харчові добавки з аскорбіновою кислотою представлені в різних формах: від таблеток до розчинних порошків.

Залізо

Середина зими — час, коли наш організм відчуває брак енергії. Через це нерідко страждає наше самопочуття. Щоб відновити енергію, рекомендується вживати залізо. Цей мікроелемент забезпечує транспорт кисню, оскільки є ключовим компонентом гемоглобіну, який міститься в червоних кров’яних клітинах. Саме він забезпечує перенесення кисню до всіх тканин та органів. Його нестача стає причиною анемії, яку можна розпізнати за відчуттям втоми та слабкості.

Крім того, залізо забезпечує підтримку імунної системи. Елемент бере участь у виробництві лімфоцитів та інших клітин, необхідних для ефективної боротьби з інфекціями. Матеріал необхідний і для енергетичного обміну, а також підтримки когнітивних функцій.

Отримувати достатню порцію заліза можна шляхом збалансованої дієти. Вона має включати м’ясо та рибу — це джерела гемового мінералу, які найкраще засвоюються нашим організмом. Негемове залізо міститься у зернових, овочах та фруктах. Втім воно гірше засвоюється, тому рекомендовано додатково вживати добавки з вітаміном С.

Вітамін D

Не менш важливим є вітамін D. Він бере участь великій кількості різноманітних фізіологічних процесів. Нутрієнт потрібен для зміцненні кісток та регуляції гормонів. Він має вплив на імунну систему: допомагає організму ефективно боротися з інфекціями, а також запобігати процесам запалення в організмі. Достатній рівень нутрієнта в організмі забезпечує надійний захист від великої кількості хвороб: не тільки вірусних, але й діабету, серцево-судинних проблем тощо.

Вітамін D наш організм здатний синтезувати під дією ультрафіолетових променів. Втім взимку проблематично отримувати його достатню порцію через велику кількість похмурих днів. Тому рекомендується вживати в їжу рибу та яйця. Додатково варто пити харчові добавки — наприклад, вiтамiн D3 2000IU від Bluebonnet Nutrition. Це гарантує надходження в організм рекомендованої добової доз елемента.

Вітамін Е

Це жиророзчинний антиоксидант, який відіграє ключову роль у різних функціях організму. Він не тільки захищає клітини від дії вільних радикалів, але й забезпечує захист від серцево-судинних захворювань. Крім того, вітамін Е сприяє зміцненню імунної системи, забезпечуючи повноцінний захист організму від хвороб та інфекцій. Важливе значення нутрієнт має й для підтримки неврологічного здоров’я.

Щоб забезпечити захист організму, важливо додати до раціону рослинні олії, горіхи та насіння. Обов’язково вживайте в їжу різноманітні салати, заправлені оливковою або соняшниковою олією та додавайте до них насіння кунжуту, льону, гарбуза, соняшника. Не будуть зайвими й харчові добавки.

Цинк

Цинк — важливий мікроелемент, який забезпечує правильну роботу імунної системи. Він сприяє розвитку лімфоцитів, які ведуть боротьбу з інфекціями. Мінерал має протизапальні властивості, тож запобігає поширенню вірусів та бактерій. Він здатний скорочувати тривалість та важкість захворювання. Крім того, цинк важливий для підтримки шкірного бар’єру, метаболізму, а також функцій нюху та смаку. Відмінними джерелами мінералу є м’ясо та морепродукти. Ще варто їсти бобові, соєві продукти, а також горіхи та насіння.

Сегодня популярно на сайте:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *